Motion

Från Samspel
Version från den 5 december 2017 kl. 18.26 av Rgrtnlst (Diskussion | bidrag) (Funktion)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

En motion är ett förslag till beslut som medlemmar kan göra till årsmöten. Att skriva motioner inför möten handlar om att tydliggöra för andra vad du vill göra, varför du vill göra det och en tydlig fråga som mötesmedlemmarna ska ta ställning till. Nedan följer några rubriker som kan vara bra att utgå från när du skriver din motion.

Funktion

En motion kan lämnas av vem som helst som är medlem i föreningen. Årsmötet tar beslut om imlämnade motioner utifrån ett yrkande - ett påstående - som presenteras i motionen. Motionerna formar Samspels verksamhet och ger en riktning för en tid framåt.

Struktur

En motion kan se olika ut, beroende på vem som skriver den och vad den syftar göra. En god struktur kan avgöra utfallet på omröstningen och tydligheten i förslaget. Nedan följer en struktur som kan användas som utgångspunkt vid formuleringen av motioner.

Bakgrund

Här beskriver du vad som lett fram till ditt förslag. Har du identifierat något som är fel i föreningen? Har du sett någon annan förening göra något häftigt evenemang? Beskriv kortfattat bakgrunden till ditt förslag så att en person förstår sammanhanget för det beslut hen ska ta ställning till.

Syfte

Här ska du beskriva vad förslaget gör för skillnad. Beskriv vad som gör ditt förslag viktigt och vilken inverkan det kommer ha på föreningen.

Förslag

Här skriver du ditt förslag kort och koncist.

Yrkande

Yrkandet är den bit som mötet kommer ta ställning till. När du formulerar ditt yrkande ska du tänka i "att"-satser. "Jag vill att...", "Mötet föreslår att..." osv. På så sätt kan de som röstar enkelt förstå vad de röstar för. Ett yrkande mår bra av att ha så få beslut i sig som möjligt. Vill du flera saker med ditt förslag är det fördelaktigt att dela upp ditt förslag i flera yrkanden.